We are moving!!

 Ani nemůžu uvěřit že tohle píšu, ale na začátku ledna se stěhujeme. Radost z toho jak k nám tenhle byt přišel největším osudem je neskutečná a já jsem tak extrémně vděčná za to jak se tohle všechno stalo. Už třetího ledna se budeme stěhovat do většího bytu se smlouvou s první ruky.

 Myslím, že je celkem důležité abych tady trochu vysvětlila jak to s byty ve Švédsku funguje. Když chcete byt tak jsou tu pro Vás vlastně 3  možnosti - byt koupit, získat pronájem z první ruky a nebo byt pronajmout z druhé roku od soukromé osoby.  

Když jsem se s přítelem rozhodli, že chceme bydlet spolu, tak pro nás koupě bytu finančně možná nebyla a získat státní byt se smlouvou z první ruky, v tomto případě jsou ceny nájmů o dost nižší a podmínky mnohem lepší, bylo v té době taky nemožné a proto jsme si našli pronájem od soukromé osoby na 2 pokojový byt. Měli jsme to štěstí, že jsme dostali i tak smlouvu na dobu neurčitou. Ve většině případů s pronájmem, jak švédi říkají z druhé ruky, totiž dostanete smlouvu třeba jenom na 6 měsíců nebo rok a tak se pořád musíte stěhovat. Ohledně tohohle jsme měli štěstí a v tomto bytu bydlíme už 4 roky. 

Jsem samozřejmě vděčná, že jsme našli tenhle byt s takovýma podmínka a v dobré části Stockholmu, ale poslední asi rok a půl jsme už oba cítili, že je čas se posunout dál a tak jsme se rozhodli, že začneme pořádně šetřit na to abychom si mohli koupit vlastní byt. Nejsem si jistá jak koupě bytu a podmínky pro hypotéku jsou v Česku, ale tady je potřeba mít z celkové části vaší hypotéky alespoň 15% vlastních peněz. Tenhle podzim jsme se už dívali kde a jaký byt by jsme si chtěli koupit, ale ceny bytů aktuálně šplhají extrémně nahoru a my potřebovali šetřit pořád víc a víc a tím, že tohle by byl byt, který jsme brali hlavně jako investici, tak pro nás byla hlavně lokace kde byt koupíme důležitá. Takže jsme byli v situaci kdy by pro nás koupě bytu byla riskantní, jelikož by jsme se museli vzít hypotéku dost vysokou a s tím, že se předpokládá že ceny bytů zase klesnou díky navýšeným úrokům, tak bych jsme na tom pak mohli ztratit spoustu peněz. Takže situace vypadala tak, že prostě dál šetříme a čekáme na vhodnou příležitost. 

Jenže já už opravdu potřebovala extrémně změnu. Chci psa - v tomhle bytě nejsou zvířata dovolené a proste se potřebuju celkově move on. Takže při jednom nedělním večeru jsem nás přihlásila na byt z první roky od jedné firmy. Dříve jsme se tam přihlásili zhruba na okolo 100 bytů bez jakékoliv odezvy. Teď nám už profil i vymazali, jelikož jsme byli neaktivní přes půl roku. Takže jsme tam začínali na nule. Ten večer jsme se oba s přítelem bavili a představovali si jak by to bylo super kdyby jsme nějaký z těch bytů dostali. Pak jsme se každý večer dělali minutu toho, že jsme si představovali jak se stěhujeme - zákon přitažlivosti funguje, protože se nám opravdu ozvali a už v pátek večer - jen 5 dní s úplně novým profilem co jsme se přihlásili, že máme zájem nám ten byt opravdu nabídli.  

Takže teď jsme se stěhujeme do byty s mnohem lepšíma podmínkami, 3 pokojový co splňuje všechny naše požadavky co jsme měli pro byt, který by jsme chtěli koupit - vše od půdorysu až po balkón je prostě přesně jak jsme chtěli.

Teď si můžeme pořídit psa, konečně i auto a i tak šetřit do budoucna na naše vlastní bydlení, ale už bez toho stresu že nechceme zůstat na stejném místě.  Jak asi chápete radost mám z toho prostě největší. 




Žádné komentáře:

Okomentovat